Cursus Zijnsgeoriënteerde meditatie (sept 24)

 In deze cursus leer je jezelf stapsgewijs begeleiden naar de stralende openheid van je geest. Je leert dat je de dagelijkse geest, die veelal zorgelijk is, kunt verlaten en kunt kiezen voor onvoorwaardelijk geluk. Voor geluk dat ís. De cursus start 8 september 2024 en bestaat uit 8 zondagochtenden (1x per 2 weken) van 3 uur. 

 In Zijnsgeoriënteerde meditatie werken we met het 3-lagen model van de geest: de psyche, Spirit en Zijn.

Psyche
De psyche is het meest concrete niveau van onze geest. Hier heb je veel gedachten en zorgen en ben je geïdentificeerd met wie je geworden bent op basis van je geschiedenis. Je beeld van de werkelijkheid ligt hier vast en je leeft je leven op basis van onbewuste aannames en patronen. Zonder training in het zicht dat je ruimer bent dan je psyche, bevind je je in deze laag en besef je niet dat je geest nog twee dimensies kent, namelijk Spirit en Zijn.

Spirit en Zijn
In deze dimensies is je geest onbegrensd ruim, open en stil. Hier ben je geschiedenisloos, en zijn kwaliteiten als liefde, rust, straling en helderheid spontaan aanwezig. Je ontdekt dat de werkelijkheid stromend is, en komt in contact met je basale goedheid en de basale goedheid van alles en iedereen. Als je in deze dimensies van je geest weet te rusten, kom je thuis. Je ziet, voelt en ervaart wie je werkelijk bent en hoe de wereld werkelijk is. Je ervaart welbevinden, vrijheid en compassie.

De cursus
Het begin- en eindpunt van de meditatiebeoefening is dat je vrij bént. Je geest is namelijk al ruimer dan hoe jij hem beleeft. Je ervaar dit alleen nog niet. In meditatie maak je de weg naar de Spirit- en Zijnsdimensie van jouw geest open en ga je die vrijheid ervaren. In deze cursus krijg je precieze aanwijzingen hoe je zelfstandig deze weg kunt bewandelen.

Om te beginnen leer je je aandacht los te koppelen van je continue gedachtestromen om zo je geest en lichaam tot rust te laten komen. Met behulp van visualisaties leer je jezelf te introduceren in de open, liefdevolle en vrije dimensie van je geest waardoor je contact krijgt met wie je bent voorbij je psyche. Door verder te ontspannen krijg je toegang tot de onbegrensde openheid van je geest.

Zijnsgeoriënteerde meditatie is ontwikkeld door Hans Knibbe, oprichter en inspirator van de school voor Zijnsoriëntatie. Zijn voornaamste inspiratiebron is Dzogchen, een Tibetaanse boeddhistische stroming. De cursus volgt zijn boek ‘Zitten in Zijn’.

Opbouw van de meditatie
De meditatie is opgebouwd uit 6 fases. Elke fase komt in een aparte bijeenkomst aan bod en je krijgt opnames en een hand out mee om de fases thuis eigen te maken.

 1. Je bouwt de juiste zithouding op. Hiermee zet je je lichaam naar Zijn.
 2. Je leert de geest tot rust te brengen met behulp van de ademhaling.
 3. Je wordt geïntroduceerd in de vrije dimensie van je geest door visualisatie.
 4. Je komt verder thuis in deze dimensie van je geest en gaat de relationele aard ervan ervaren door een 2e visualisatie
 5. Je leert je blik los te koppelen van alle objecten. Je leert je blik ontspannen waardoor er ruimte in je blikveld komt.
 6. Je wordt geïntroduceerd in de onbegrensde openheid van je geest.

 Kenmerken Zijnsgeoriënteerde meditatie

 • In Zijnsgeoriënteerde meditatie werken we met zitmeditatie, visualisatie en meditatie in beweging.
 • Zijnsgeoriënteerde meditatie beoefen je vanuit de spirit- en zijnsdimensie van je geest (die je leert kennen in stap 3 en 4).
 • In sommige meditatiestijlen is aandachttraining (je gedachten en gevoelens niet volgen, maar je aandacht houden bij ademhaling) het doel van de beoefening. Bij Zijnsgeoriënteerde meditatie is dit een noodzakelijk middel om langere tijd te kunnen verwijlen in de ruimere dimensies van je geest.
 • De meditatiecursus is ingebed in het Zijnsgeoriënteerde pad van spirituele levenskunst. Als je interesse hebt in dit pad kun je terecht bij de school voor Zijnsoriëntatie in Utrecht en bij de diverse leerruimtes van leraren Zijnsoriëntatie in Nederland en België (waaronder centrum voor verlicht leven).
 • Op het pad leer je om je leven vorm te geven vanuit de ruimere dimensies van je geest, in plaats van vanuit gewoontepatronen van de psyche. Alle leraren aan de school en in de leerruimtes werken onder supervisie van Hans Knibbe.

 Voor wie?
Je kunt starten met of zonder meditatie-ervaring. De cursus is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze vorm van meditatie alsook voor diegenen die al bekend zijn met Zijnsoriëntatie en hun eigen pad willen verdiepen.

En daarna?
Als je klaar bent kun je jezelf in een dagelijkse meditatie begeleiden naar de ruimere dimensies van je geest. Je kunt het laten bij de vrucht van deze cursus of verder gaan op het pad.

 Praktische informatie
Aantal bijeenkomsten: 8
Duur van de bijeenkomst: 3 uur
Kosten: 441 euro inclusief btw
Dagdeel: zondagochtend
Tijdstip: 9-12 uur
Data: 8 september, 22 september, 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 8 december 2024.

Je kunt hier filmpjes bekijken over de cursus.

INSCHRIJFFORMULIER