Waarom zou je dan nog iets moeten oefenen om onvoorwaardelijk geluk te ervaren? Als alles ál vrij is, hoef je toch geen Dzogchen oefeningen meer te doen? Nee, dat klopt niet, die insteek is te minimalistisch. Immers, onze gewone geest, onze gewone blik, kan niet zien dat alles al vrij is. Dus we hebben iets te doen, we hebben te leren zien, zou je kunnen zeggen. Dat is ook de titel van een vertaald boek van Padmasambhava: naakt zien. Hoe leer je dat dan? Daar zijn veel Dzogchen oefeningen voor.
Een van die Dzogchen oefeningen, is Dzogchen meditatie. Je leert in Dzogchen meditatie om je blik te richten naar vrijheid. In de traditionele meditatie gebeurt dit door shamatha (training van de geest) en vipassana (onderzoeken van de geest). Shamatha betekent dat je leert jouw aandacht te laten te laten rusten waar jij wil dat die rust. Je aandacht is normaal gesproken versnipperd geraakt, je gedachten zijn overal en nergens. Je gedachten vertroebelen op deze manier de helderheid van je geest, de vrijheid, die al die tijd al aanwezig is.
Een van de leraren die in Nederland het meest bekend is wanneer we het hebben over Dzogchen, is Jan Geurtz. Jan Geurtz schreef talloze boeken voor een groot publiek die de visie van Dzogchen als uitgangspunt hebben. Zo schreef hij 'verslaafd aan liefde', 'vrij van gedachten' en 'over liefde en loslaten'. Jan Geurtz is iemand die ook jaartrainingen en retraites geeft met Dzogchen als basis. Op het moment neemt Jan Geurtz een jaar vrijaf (vanaf de zomer van 2024). Bij de boekpresentatie van Hans Knibbe over het boek 'een schatkist door overdracht van geschriften', sprak Jan Geurtz over Dzogchen en de waarde die dit boek voor hem heeft.
Net als het werk van Jan Geurtz, is ook het werk van Zijnsoriëntatie geënd in de Dzogchen traditie. De eeuwenoude wijsheid vormen de wortels van het Zijnsgeoriënteerde werk, dat zich heeft ontwikkeld als een westers en modern spiritueel pad van verlichte levenskunst. De meditaties bij centrum voor verlicht leven hebben dus de wortels van deze traditie ook als uitgangspunt. Doe een keer mee om de diepte van deze traditie te ervaren in het hedendaagse werk.