Jaartraining 2023-2024

Start: november 2023

In deze jaartraining leer je landen in en wennen aan je ongeschonden, lege en stromende spirit aard. Het basisbeginsel van onze psychestructuur is dat we de dingen reïficeren: we maken dat wat we waarnemen tot iets, waar we vervolgens een verhouding mee aangaan (subject-object relatie). Naarmate je soepeler leert switchen tussen de verschillende lagen van je geest, ga je herkennen dat de dingen (jij, de wereld, de ander) van nature niet vast zijn, maar stromend en leeg. Als je dat eenmaal herkent en dit zicht weet te stabiliseren, heb je een andere ‘basis of operation’ gevonden voor je dagelijks leven.

Wakkerte
Als je niet wakker bent, heb je simpelweg niet door dat je de dingen steeds opnieuw vastzet. Je hebt dan misschien wel diepgaande spirituele ervaringen, maar kunt de ‘leegteblik’ moeilijk continueren en stabiliseren. Langdurige wakkertemeditatie (stil verwijlen) is daarom het onderwerp van deze retraite, evenals stil verwijlen bij de adem, in contact met je spirithelpers (Gestalte, Zijnsouders), en in ruimte. In de Dzogchen traditie noemen ze dit ‘shamatha’.
We besteden aan dit onderwerp ruimschoots tijd in een 3-daagse retraite op locatie . Je leert je geest tot rust brengen door langdurige meditatie, zowel bewegend (ook wandelend) als zittend. De dagen vinden voornamelijk in stilte plaats.

Spirit aard en leegte
De doorlopende lijn in deze jaartraining is de introductie in je spirit aard, offeren vanuit de psyche en de herkenning van de lege aard van de werkelijkheid. Aan deze lijn besteden we aandacht in 4 tot 5 losse trainingsdagen op Bleijendijk in Vught, als in een 5-daagse retraite op locatie (binnenkort bekend).

Padbegeleiding
Je stromende aard op 1 zetten, is angstig voor je psyche, want je psyche gelooft in de vaste werkelijkheid (die wezenlijk niet bestaat). In de padbegeleiding leer je keer op keer doorzien welke constructen je opbouwt, zodat je ze vervolgens ook kunt loslaten. Padbegeleiding is een doorlopend onderdeel van de jaartraining.

Voorlopige samenstelling van de jaartraining (bij benadering):

Trainingsdagen (Bleijendijk, Vught): november (1x), december (1x), april (2x)
Meditatieretraite (De Weyst, Handel): januari 2024 (3 dagen, 2 nachten)
Retraite (locatie volgt) : juni 2024 (4 dagen, 4 nachten).
Padbegeleiding (Eindhoven): 6 vrijdagen verdeeld over het jaar.

praktische informatie en kosten

Locaties, data en kosten volgen zeer binnenkort.
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10
Geschikt voor: studenten met enige ervaring met Zijnsoriëntatie. Neem bij twijfel even contact met me op.

op de hoogte blijven

Wil je graag op de hoogte blijven van de jaartraining? Laat dan hieronder je gegevens achter.

    Aanvullende vragen / opmerkingen

    Ik blijf graag op de hoogte van andere activiteiten: