Wanneer je rust in Zijn kom je in contact met de oorspronkelijke openheid van Zijn. Je bent dan niet langer bepaald door beperkende aannames over jezelf en de wereld. Rustend in deze openheid verschijnen spontaan je inherente Zijnskwaliteiten als liefde, compassie, kracht en wijsheid.
Om te ‘doen wat je wilt’ moet je jezelf los weten te maken van je historisch bepaalde identiteit en gewoontepatronen. Je ontdekt nieuwe onbekende delen van jezelf. Het is een verheugend proces om te worden wie je werkelijk bent. Maar het vraagt ook moed om jezelf op deze manier te leren kennen en om nieuwe stappen in je leven te zetten, die in overeenstemming zijn met wie je hebt ontdekt te zijn.
Hans Knibbe (1949) is initator van het gedachtegoed; hij is ruim 30 jaar geleden gestart met de ontwikkeling ervan. Tot op heden wordt het gedachtegoed doorontwikkeld door Hans en leraren die door hem zijn opgeleid. Op deze manier blijft de visie levend en passend bij de tijdsgeest. Hans Knibbe heeft diverse boeken geschreven die de visie en methodieken verwoorden. Zoals Gezonde Zelfliefde, 4 gebaren van verlichting, Zie je bent al vrij en Zitten in Zijn; de kunst van meditatie. Op dit moment leidt Hans retraites, supervisie, nascholing en meditaties.
Hilde Bosman (1982) is student van Hans Knibbe en door hem en Iene van Oijen opgeleid tot leraar. Hilde is eigenaar van centrum voor verlicht leven. Zijn werkt in haar eigen leerruimte en als padbegeleider aan de school in Utrecht.
Hilde is lid van de beroepsvereniging en geeft regelmatig aanbod vorm in samenwerking met andere leraren. De beroepsvereniging telt in totaal 34 leraren die werken in hun eigen leerruimte en/of aan de school in Utrecht.
Het pad van Zijnsoriëntatie is geworteld in het Tibetaans Dzogchen Boeddhisme, de Vajrayana traditie. in deze traditie is het uitgangspunt dat er geen weg te bewandelen is naar vrijheid, en dat enkel het oog waarmee we kijken en de dingen zien als vrij (rigpa) of onvrij (marigpa) bepalend is voor het zien van de vrije, stralende werkelijkheid of het zien van vertroebeling en lijden. Dit is ook het uitgangspunt van ons werk. Het werk is gebaseerd op zowel eeuwenoude literatuur zoals het vertaalde werk van Longchenpa 'een schatkist van overdracht door geschriften', als ook nieuwere literatuur van meer hedendaagse Dzogchen en Mahamudra leraren.
Padmasambhava is de guru van Hans Knibbe en via hem van de gemeenschap van Zijnsoriëntatie. De Dzogchen lineage van Padmasambhava en ook Longchenpa, wordt in retraites voor gevorderden aangeroepen door het zingen van de mantra en het bestuderen en bezingen van de teksten. Ook Avalokiteshvara, de bodhisattva van compassie, vormt een grote inspiratiebron tijdens ons werk. Zijnsgeoriënteerde leraren hechten er veel waarde aan dat het werk ten goede komt aan verlichting en onze boeddha natuur en niet ingezet wordt ter vermeerdering van onszelf.