Discipline van geluk

“Mediteren? Dat heb ik wel eens geprobeerd, maar dat is echt niets voor mij.” Dat is wat ik mensen vaak hoor zeggen. Als ik dan doorvraag, hoor ik vaak dat hier een verkeerde aanname aan ten grondslag ligt over wat meditatie is. Wat vaak gedacht wordt, is dat je ‘goed’ kunt mediteren als je weinig gedachten hebt. En dat je ‘slecht’ mediteert op het moment dat je geest onrustig en druk blijft, terwijl je mediteert. Dit klopt niet.

Een goede meditatie is een meditatie waarin jij je koers en taak zo goed als je kunt, vasthoudt. Dus je gaat zitten en je spreekt met jezelf af: iedere keer dat ik opmerk dat ik ben afgeleid en mijn aandacht niet meer bij het door mij gekozen object is (bijvoorbeeld je adem), stop ik mijn versmelting met de afleiding (dus ik laat de gedachte onaf, of ik stop met het analyseren van een emotie, of ik stop met het veranderen van hoe ik me voel) en breng ik mezelf terug naar de adem. Dat doe ik keer op keer op keer.

Het maakt niet uit of dat gedurende een meditatie één keer nodig is, tien keer of duizend keer. Het gaat om de beweging die jij maakt: jij kiest ervoor je verstrengeling met dat wat in je geest verschijnt los te laten en je te richten op je adem. Die beweging, dat is meditatie. De loskoppeling. En als je dat doet, dan doe je het goed. Dan mediteer je.

Het is niet gemakkelijk. Er zijn vele redenen  en patronen waarom we juist wel bij gedachten, gevoelens of emoties willen blijven en onze aandacht er juist helemaal niet van af willen halen. Daarom is het zo belangrijk om liefdevol en toch gedisciplineerd te werk te gaan. De handeling van hechten doen we reflexmatig en onbewust. We kunnen niet anders. Het is een versmeltende, symbiotische reflex. Dus jezelf op de kop geven omdat je dat doet, is hetzelfde als een kind zonder benen afstraffen omdat hij niet kan fietsen. Dat is gemeen, agressief en niet realistisch. Je geeft jezelf een onmogelijke opdracht en wordt vervolgens boos op jezelf dat het je niet lukt.

Wat je wel kunt doen en waarmee jij jezelf wel vooruit helpt, is jezelf, keer op keer, met liefdevolle vriendelijkheid, gezonde zelfliefde, geduld, toewijding en discipline, houden aan je taak. Daar heb je hulp voor nodig, een lange adem, goede begeleiding en een groep. En in die omstandigheden kan iedereen mediteren.